Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
21.06.2018  

Obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Ženevi

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je 19. in 20. junija 2018 mudil na dvodnevnem obisku v Ženevi. Poleg nagovora na 38. zasedanju Sveta za človekove pravice je obiskal sedež Evropske agencije za jedrske raziskave (CERN) in podal osrednji nagovor na sprejemu ob dnevu državnosti Republike Slovenije, ki je potekal sedežu Svetovne organizacije za intelektualno lastnino.

UN Photo/Jean-Marc Ferré

V svojem govoru v Svetu za človekove pravice, ki sta mu prisostvovala tudi generalni direktor Urada Združenih narodov v Ženevi Michael Møller ter visoki komisar OZN za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Hussein, je predsednik Pahor poudaril zavezanost Slovenije multilateralizmu, katerega osrednji steber je Organizacija združenih narodov. Slovenija je že od ustanovitve Sveta OZN za človekove pravice zavezana njegovemu delu in ciljem. Celoten govor predsednika v angleškem jeziku je na voljo tu (velja govorjena beseda).

Ob obisku Evropske agencije za jedrske raziskave je predsednika sprejela generalna direktorica dr. Fabiola Gianotti. Predstavitev dejavnosti CERN je potekala pod vodstvom direktorja za raziskave in računalniško obdelavo podatkov dr. Eckharda Elsena, predsednik republike si je nato pod vodstvom direktorja pospeševalnika dr. Frédéricka Bordrya ogledal podzemna območja eksperimenta Atlas in velikega hadronskega trkalnika. Na obisku so bili prisotni tudi slovenski znanstveniki, ki delajo v CERN-u.

Predsednik republike je podal osrednji nagovor na sprejemu ob dnevu državnosti, ki ga je na sedežu Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) gostilo Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi. Ob robu sprejema je opravil tudi srečanje z generalnim direktorjem WIPO Francisom Gurryem.

V času obiska je predsednik opravil tudi srečanje s predsednikom Švicarske konfederacije Alainom Bersetom, ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma Klausom Schwabom ter predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom.

Fotografija: UN Photo/Jean-Marc Ferré