Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
20.03.2018  

Slovenija bo za prebivalce Gaze namenila pol milijona evrov pomoči

Bruselj, 20. marec 2018 – Slovenija je na donatorski konferenci v Bruslju, ki je namenjena zbiranju sredstev za postavitev obrata za razsoljevanje vode v Gazi, najavila slovensko donacijo v višini pol milijona evrov.

 

Donatorsko konferenco je pripravila Evropska komisija v sodelovanju s Palestinskimi oblastmi in Unijo za Sredozemlje. Gre za 562,3 milijona evrov vreden projekt, za katerega bo Evropska komisija namenila 70 milijonov evrov.

 

Veleposlanik Republike Slovenije pri Evropski uniji Janez Lenarčič je v govoru na konferenci poudaril pomen pitne vode kot sredstva za doseganje miru in blagostanja, ki se ga Slovenija zaveda do te mere, da je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo. Ob tem je najavil slovensko donacijo v višini pol milijona evrov, ki bo prebivalcem Gaze omogočila uresničevanje te temeljne pravice. S tem bo Slovenija prispevala k preprečitvi humanitarne in ekološke katastrofe. Hkrati bo izgradnja obrata za razsoljevanje pomembno prispevala k varnosti in razvojnim možnostim Gaze.

 

Dostopnost pitne vode je v Gazi med najslabšimi na svetu: Dva milijona Palestincev je odvisnih izključno od vode iz obalnega vodonosnika, od katere le tri odstotke ustreza standardom za pitno vodo Svetovne zdravstvene organizacije. Številne študije opozarjajo na pretirano izrabo vodonosnika in svarijo, da bo brez korenitih ukrepov še v tem desetletju prišlo do nepopravljive škode in ekološke ter humanitarne katastrofe. Večina ljudi je odvisnih od malih zasebnih enot za razsoljevanje somornice (delno slane vode), vendar te naprave proizvajajo vodo, ki je slabe kakovosti, njeno pridobivanje pa je drago. Z izgradnjo osrednjega razsoljevalnega obrata bo zagotovljen dostop do čiste pitne vode več kot dvema milijonoma prebivalcev Gaze.

 

Slovenija redno podpira humanitarne dejavnosti v pomoč Palestincem. Na izredni ministrski konferenci za delovanje Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) 15. marca 2018 je najavila prispevek 165.000 EUR v obdobju 2018–2020, pri čemer je prvi del sredstev že izplačala februarja letos. Slovenija prav tako podpira dvostranske projekte zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije palestinskih otrok ter preko Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) izobražuje strokovnjake s področja rehabilitacije in psihosocialne pomoči.