Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
21.05.2019  

Minister Šebeder v Ženevi podprl napore za univerzalni dostop do zdravstvenega varstva

Ženeva, 21. maj 2019 - 72. zasedanja Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) se je udeležil tudi slovenski minister za zdravje. Tekom zasedanja je minister nagovoril plenarno zasedanje SZO. Ob robu zasedanja se je srečal z generalnim direktorjem SZO dr. Tedrosom, opravil pogovor o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU v letu 2021 z ministroma za zdravje Nemčije in Portugalske, ter dvostransko srečanje z ministrom za zdravje San Marina.

Minister je v okviru svoje izjave na plenarnem zasedanju generalne skupščine SZO uvodoma povedal, da vsem državam pri soočanju z izzivi za učinkovito zagotavljanje univerzalne dostopnosti do zdravstvenega varstva zelo koristijo izmenjave dobrih praks, znanstvenih podatkov in dokazov.

Izjemnega pomena za delo držav so tudi različne pobude znotraj Svetovne zdravstvene organizacije, med njimi tudi novo ustanovljene pobuda majhnih držav SZO, ki je zelo pomembna pri izvajanju ciljev Agende 2030 za trajnostni razvoj. 

Spomnil je, da se majhne države čestokrat soočajo s strokovnimi in drugimi izzivi v okviru zmogljivosti pri upravljanju, raziskavah in delovanju zdravstvenega sektorja, zato lahko sodelovanje z drugimi majhnimi državami s podobnimi omejitvami prinaša veliko koristi.

V nadaljevanju je minister opozoril, da so v okviru prizadevanja za univerzalno dostopnosti do zdravstvenega varstva boljša dostopnost in večja razpoložljivost zdravil pomembni za vse države članice. "Za uspeh je bistveno skupno razumevanje in mednarodno sodelovanje. Verjamemo, da  izboljšanje preglednosti trgov, vključno s cenami, lahko prispeva k boljši dostopnosti zdravil, cepiv in drugih zdravstvenih tehnologij."

V okviru obiska se je srečal tudi z vršilko dolžnosti regionalne direktorice evropskega urada SZO dr. Pirosko Ostlin. Izmenjala sta mnenja o dosedanjem uspešnem sodelovanju, vključno z organizacijo junijske konference na visoki ravni o neenakostih v zdravju v Ljubljani. Govorila sta tudi o prihodnjih prioritetnih področjih sodelovanja.