Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
11.05.2017  

Na forumu EUSAIR pozdravili predlog Slovenije za skupno delovanje na področju migracij

Ioannina, 12. maj 2017 – Državna sekretarka Sanja Štiglic se je udeležila drugega foruma Strategije EU za Jadransko jonsko regijo (EUSAIR), ki sta ga organizirali Evropska komisija in Grčija. V okviru skupnega ministrskega srečanja Sveta Jadransko jonske pobude (JJP) in Strategije EU za Jadransko jonsko regijo (EUSAIR) so predstavniki osmih udeleženih držav sprejeli skupno deklaracijo, ki med drugim pozdravlja tudi predlog Slovenije za skupno delovanje držav EUSAIR na področju migracij.

Ministri držav EUSAIR so na prvem forumu v Dubrovniku (maja 2016) sprejeli zavezo, da bodo poiskali ustrezne rešitve na tem področju. Migrante je na njihovi poti potrebno oskrbeti, jim nuditi storitve in omogočiti vključitev v družbo. To lahko učinkovito zagotovijo socialna podjetja. Razvoj socialne ekonomije v celotni EUSAIR regiji bi pripomogel k boljšemu položaju migrantov na njihovi poti in njihovo vključevanje v družbe držav regije.

Državna sekretarka je predstavila tudi konkreten prispevek Slovenije k ciljem EUSAIR, saj je Slovenija z zaprtjem obalne ceste med Koprom in Izolo vrnila skoraj četrtino svojega obalnega pasu za trajnostno rabo obale in morja. S tem je omogočila vzpostavitev zelenega koridorja med Italijo in Istro in povabila sosednje države, da sledijo slovenskemu vzoru.

Dosežek Slovenije so si udeleženci ogledali na filmu – povezava:

youtu.be/Ka1CfYhWXDg

Skupno ministrsko srečanje in forum EUSAIR prispeva h komplementarnosti in učinkovitejšemu delu obeh struktur, prispeva k trajnostni gospodarski rasti, večji socialni varnosti in politični stabilnosti v Jadransko jonski regiji ter prinaša pomembno politično sporočilo in podporo državam kandidatkam v smislu integracije EU.

Forum EUSAIR je priložnost za povezovanje in sodelovanje različnih deležnikov regije, tako predstavnikov nacionalnih, regionalnih in lokalnih oblasti, poslovnega sveta, nevladnih institucij ter civilne družbe. Na dogodku v Ioannini so sodelovali tudi predstavniki različnih ministrstev Slovenije (MZZ, MOP, SVRK, MKGP), Občina Izola ter SPIRIT.