Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
18.05.2017  

Na Brdu pri Kranju se je začela 6. mednarodna konferenca Dan Afrike

Brdo pri Kranju, 18. maja 2017 - Z uvodnimi nagovori visokih gostov se je danes na Brdu pri Kranju začela 6. mednarodna konferenca Dan Afrike v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Slovenije in partnerjev. Sedaj že tradicionalna konferenca je namenjena vzdrževanju in poglobitvi sodelovanja Slovenije z afriškimi državami na političnem, gospodarskem in drugih področjih. Zbrane goste iz številnih afriških in evropskih držav sta uvodoma nagovorila minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in stalni predstavnik Afriške unije pri Evropski uniji in AKP Ajay K. Bramdeo.

Minister Erjavec je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da se je konferenca, ki izraža našo odločenost okrepiti sodelovanje z afriškimi državami, z leti razvila v prepoznaven dogodek in da je interes za udeležbo na letošnji konferenci največji doslej - udeležujejo se je predstavniki skoraj polovice afriških držav. Poudaril je, da je osnovno izhodišče Slovenije za sodelovanje z Afriko naša odgovornost za lasten razvoj in naša skupna odgovornost za globalni razvoj. Slovenija zato odločno podpira lastna prizadevanja afriških držav za trajnostni razvoj in prioritete, opredeljene v Agendi 2063 za razvoj Afrike.

V nadaljevanju je minister spomnil, da je Evropska unija leto 2017 opredelila kot leto Afrike - kot leto novega zagona partnerstva med Evropo in Afriko. V tej luči smo na zunanjem ministrstvu oblikovali dokument "Okvir za sodelovanje Slovenije s Podsaharsko Afriko", v katerem smo zastavili naše nadaljnje korake za poglabljanje odnosov s kontinentom. Hkrati oblikujemo tudi pobudo, s katero želimo nasloviti segmente mlade populacije na sosednjem kontinentu. Pomemben poudarek bo na pretoku znanja in spodbujanju dialoga, je dejal minister Erjavec.

Tudi na gospodarskem področju je Slovenija zelo zainteresirana za krepitev sodelovanja z afriškimi državami je dejal minister Erjavec in izrazil zadovoljstvo, da beležimo krepitev sodelovanja in porast uspešnih poslovnih odnosov slovenskih podjetij, ki delujejo v Afriki. Afriko je označil za kontinent številnih poslovnih priložnosti in izzivov, o katerih bodo govorili gostje na jutrišnjem, drugem dnevu konference, ki je tradicionalno namenjen gospodarskim temam.

Stalni predstavnik Bramdeo je dejal, da je za izboljšanje splošnega položaja v Afriki potrebno še boljše sodelovanje med Afriko in EU. Poudaril je predvsem dejstvo, da so koristi globalizacije neenakomerno porazdeljene med kontinenti in da jih je potrebno v prihodnje uravnotežiti, če želimo preprečiti beg mladih. Po njegovem mnenju lahko tudi Slovenija odigra svojo vlogo v tem procesu, tudi z organizacijo mednarodne konference kot je Dan Afrike in pa krepitvijo dvostranskih odnosov s posameznimi državami.

Jutri bo na Brdu potekal drugi dan konference, ki bo posvečen gospodarskemu sodelovanju. Gostujoče afriške delegacije bodo predstavile gospodarske in investicijske priložnosti, poleg tega pa bodo potekala srečanja med predstavniki zainteresiranih slovenskih in afriških podjetij. Popoldne si bodo afriški gostje ogledali nekatera podjetja po Sloveniji.