Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
19.05.2017  

Drugi dan konference Dan Afrike o gospodarskemu sodelovanju

Brdo pri Kranju, 19. maja 2017 – Danes je na Brdu pri Kranju potekal drugi dan 6. mednarodne konference Dan Afrike, ki je bil namenjen gospodarskemu sodelovanju Slovenije z afriškimi državami. Osrednja govorca sta bila minister za nacionalni razvoj Zambije Lucky Mulusa ter predsednik nacionalne obrtne zbornice Slonokoščene obale Bamba Kassoum. Uvodni nagovor je podal generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo na zunanjem ministrstvu Slovenije dr. Robert Kokalj.

Generalni direktor Kokalj je v nagovoru izpostavil pomen hitrih sprememb v mednarodnem okolju, ki zahtevajo tesnejše sodelovanje pri iskanju skupnih tehnoloških in industrijskih rešitev. Pri iskanju rešitev je pomembno naslavljati specifične potrebe afriških držav, ki izhajajo iz njihovega specifičnega okolja.

Minister Mulusa je zbranim predstavil cilje razvojne strategije Zambije, ki se osredotočajo na gospodarsko raznolikost in ustvarjanje delovnih mest, predvsem za mlade. Trenutno eno od največjih težav predstavlja pomanjkanje konkurenčnih rešitev, saj njihovo gospodarstvo temelji na izvozu surovin, namesto predelanih materialov, izdelkov in pol izdelkov. Prenos tehnoloških rešitev iz Slovenije in širše Evropske unije bi po njegovih besedah soprispeval k razvoju infrastrukture, posledično pa bi bili zambijski izdelki konkurenčnejši.

Predsednik zbornice Kassoum je predstavil izzive in priložnosti, ki jih predstavlja zasebni sektor v državi. Izpostavil je potencial za sodelovanje na področjih lesno-predelovalne industrije, kmetijstva oziroma ribištva, zelene tehnologije in obnovljivih virov energije.

V drugem delu so se prisotnim predstavila slovenska podjetja ter institucije, katerih storitve naslavljajo potrebe afriških držav. Direktor ZAFRIT Stane Štefančič je predstavil deset podjetij, ki se ukvarjajo z IKT in so člani združenja ZAFRIT. Poudaril je pomen izobraževanja, registracije prebivalstva, enakosti spolov, upravljanja z odpadki in prisotnosti IKT rešitev na vseh naštetih področjih. Podjetje CETIS je predstavil Boris Lipovšek, ki je pojasnil, da je CETIS strateški partner držav oziroma njihovih vlad, saj se ukvarjajo z izdelovanjem in varovanjem uradnih dokumentov. Podjetje je prisotno v Afriki že od leta 2004, katere trg predstavlja 51 odstotni delež njihovega izvoza.

Tamar Zalar je predstavila poslovanje podjetja Tajfun in pojasnila, da so največji svetovni proizvajalec gozdarske mehanizacije. Podjetje je že prisotno v južni Afriki, si pa želijo še dodatna partnerstva v podsaharski Afriki. Iztok Hočevar je predstavil delovanje ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v Afriki. V Afriki so prisotni na severu in zahodu celine, s programi prenove skupnosti, ki so začutile vplive konfliktov.

Dr. Miloš Bavec, direktor Geološke zavoda Slovenije je pojasnil, da z Afriko sodelujejo preko projekta PanAfGeo, kjer bo v prihodnjih letih izobraženih več kot 1200 pripravnikov iz afriške celine. Pričakovani rezultati projekta so boljše baze podatkov, posledično pa tudi učinkovitejše ocenjevanje mineralnih virov. Boštjan Žirovnik je predstavil Kolektor, znotraj katerega deluje Turboinštitut, ki se ukvarja z vodnimi črpalkami, hidroelektrarnami in sistemi za čiščenje odpadnih voda. Prav na področju hidroelektrarn Afrika predstavlja najpomembnejši trg in velik neizkoriščen potencial.

Inštitut za vodarstvo je predstavil dr. Primož Banovec in pojasnil, da se ukvarjajo z napovedovanjem in upravljanjem posledic na področju naravnih nesreč. Sodelovanje z afriškimi državami poteka na več ravneh, kot je izobraževanje in izgradnja učinkovite infrastrukture ter vzpostavljanje primernih IKT modelov.

Popoldne so si udeleženci konference ogledali čistilno napravo Domžale, Agencijo Republike Slovenije za okolje in Turboinštitut.