Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
22.05.2017  

MZZ s slovesnostjo in dnevom odprtih vrat obeležilo 25. obletnico vstopa RS v OZN ter dan slovenske diplomacije

Ljubljana, 22. maj 2017 - Ministrstvo za zunanje zadeve je danes slovesno obeležilo 25. obletnico vstopa Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov. Minister Karl Erjavec je v svojem nagovoru poudaril, da se je 22. maja 1992 Slovenija dokončno uveljavila kot enakopravna, mednarodno priznana samostojna in suverena država.

Slovenija je aktivna, konstruktivna in odgovorna članica OZN, ki članstvo v svetovni organizaciji v prvi vrsti razume kot dolžnost, da vsaka država prevzame svoj del odgovornosti za mednarodni mir, varnost in razvoj. Kot je zapisano tudi v Deklaraciji o zunanji politiki republike Slovenije, so cilji in načela Ustanovne listine OZN eden od temeljev našega zunanjepolitičnega delovanja.

Zaradi pomena, ki ga je imel vstop v OZN za Slovenijo ter njeno zunanjo politiko, 22. maja obeležujemo tudi dan slovenske diplomacije. Minister Erjavec je ob tej priložnosti čestital vsem, ki sodelujejo pri izvajanju slovenske zunanje politike in diplomacije ter se jim zahvalil za profesionalnost in predanost njihovemu poklicu.

  Na Ministrstvu za zunanje zadeve se ob dnevu slovenske diplomacije že nekaj let spomnimo posameznih zaslužnih in uglednih Slovencev, katerih imena in zgodbe velja posebej predstaviti, saj so s svojim delom pustili velik pečat na področju diplomacije in mednarodnih odnosov. Letos smo se poklonili g. Ignacu Golobu ter njegovemu dragocenemu prispevku k vzpostavitvi in delovanju slovenske zunanje politike in diplomacije.

Ignac Golob je skoraj 40 let deloval v diplomatski službi nekdanje skupne države, med drugim kot veleposlanik v Mehiki ter pri OZN. Leta 1991 se je vrnil v Slovenijo in ponudil svojo pomoč pri zahtevnem projektu mednarodnega priznanja in uveljavitve Republike Slovenije. Odšel je v New York, kjer je bil uradno akreditiran kot dopisnik časopisa Dnevnik, dejansko pa je predstavljal samostojno Slovenijo in njen vitalni interes za članstvo v OZN. S svojim znanjem, širokim krogom stikov ter z velikim ugledom pri diplomatih drugih držav je ključno prispeval k temu, da je Slovenija manj kot leto dni po razglasitvi samostojnosti postala članica OZN. Ignac Golob je nato v dveh mandatih na Ministrstvu za zunanje zadeve opravljal funkcijo državnega sekretarja.

Dan slovenske diplomacije smo obeležili tudi z dnevom odprtih vrat, v okviru katerega smo na ministrstvo povabili širšo javnost, ji predstavili zgodovino Mladike ter aktivnosti, ki jih Slovenija izvaja v okviru OZN ter drugih multilateralnih forumov.

Posebej veseli smo bili obiska osnovnošolcev, ki so na dvorišču ministrstva z risbami predstavili svoj pogled na 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih članice OZN opredelile ter se jim zavezale v Agendi 2030.