Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
23.03.2018  

Zaključek 37. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

Ženeva, 23. marec 2017 - Danes se je v Ženevi zaključilo 37. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice. Zasedanje je prvič vodil slovenski stalni predstavnik, ki sicer predseduje Svetu OZN za človekove pravice v letu 2018. Zasedanje se je začelo z nujno razpravo in takojšnjim sprejetjem resolucije o Vzhodni Guti. Kot posebej pozitiven znak sodelovanja je bila tekom zasedanja sprejeta tudi pobuda o obeležitvi stoletnice rojstva Nelsona Mandele, ki prepoznava njegov prispevek k razvoju spoštovanja človekovih pravic. Slovenija je posebej zadovoljna tudi s podporo pobudam o človekovih pravicah in okolju ter o manjšinah, ki ju je Slovenija vložila na tokratnem zasedanju in ki sta bili sprejeti s soglasjem.

Z marčevskim štiritedenskim zasedanjem Slovenija vstopa v zadnje, tretje leto svojega članstva v Svetu OZN za človekove pravice, ki mu v letu 2018 predseduje slovenski stalni predstavnik veleposlanik Vojislav Šuc. Ob začetku zasedanja je bil sprejet prvi sveženj ukrepov za večjo učinkovitost delovanja Sveta. Veleposlanik Šuc je ob tem izrazil upanje, da bo to pripomoglo k uspešnemu nadaljevanju procesa za večjo učinkovitost dela Sveta, ki ostaja prioriteta njegovega predsedovanja.

Pri sprejemanju odločitev je Slovenija z glasovanjem podprla novo resolucijo o stanju človekovih pravic v Vzhodni Guti, ter tradicionalni resoluciji o stanju človekovih pravic v Siriji in Iranu. Prav tako je podprla tudi štiri resolucije o okupiranih palestinskih ozemljih ter se pridružila konsenzu o 26 drugih odločitvah.

 

Slovenija je tudi na tokratnem zasedanju vodila pogajanja o dveh pobudah. Resolucija o človekovih pravicah in okolju je obnovila triletni mandat posebnega poročevalca za uživanje človekovih pravic povezanih z uživanjem varnega, čistega, zdravega in trajnostnega okolja.  Resolucija o pravicah pripadnikov nacionalnih ali etničnih, verskih in jezikovnih manjšin pa je bila osredotočena na pravice mladih pripadnikov manjšin.

Slovenija je zadovoljna tudi s soglasnim sprejetjem resolucij o svobodi do veroizpovedi in o otrokovih pravicah. Slednja je tokrat naslovila otrokove pravice v humanitarnih situacijah. Prav tako pozdravljamo sprejetje resolucij o stanju človekovih pravic v Mjanmarju in v Demokratični ljudski republiki Koreji in ob tej priložnosti izražamo upanje, da bodo oblasti DLRK nadaljevale s sodelovanjem z mednarodnimi mehanizmi s področja človekovih pravic, ki je bilo začeto preteklo leto.

Uvodnega visokega dela zasedanja Sveta se je udeležil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Minister je v svojem nastopu izpostavil slovenske poglede na nekatere aktualne teme in prioritete na področju človekovih pravic. Ob robu zasedanja je minister opravil tudi številna dvostranska srečanja.

Zasedanja Sveta se je udeležila tudi generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo z ministrstva za zunanje zadeve Sabina R. Stadler, ki je sodelovala na letni razpravi o pravicah invalidov. Slovenski predstavniki so sicer sodelovali na številnih drugih razpravah med zasedanjem.

Svet OZN za človekove pravice je osrednje telo OZN za obravnavo vseh človekovih pravic ter njihovega uveljavljanja in udejanjanja po svetu. Na rednih zasedanjih se srečuje trikrat letno, na zasedanjih pa poleg obravnave predlogov odločitev potekajo tudi številne tematske razprave in dialogi z nosilci mandatov posebnih postopkov Sveta. Slovenija je članica Sveta za obdobje 2016–18.