Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
27.02.2018  

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec na 37. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice

Ženeva, 27. februar 2018 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se udeležuje uvodnega visokega dela zasedanja 37. rednega zasedanja Sveta OZN za človekove pravice v Ženevi. Ob robu zasedanja se je sestal z visokim komisarjem OZN za človekove pravice Zeidom Ra'adom Al Husseinom, prav tako pa je opravil krajša bilateralna srečanja s palestinskim ministrom za zunanje zadeve Al Malkijem, zunanjim ministrom Saudove Arabije Al-Jubeirom, namestnikom japonskega zunanjega ministra Horrijem ter češkim ministrom za zunanje zadeve Stropnickýem.

  Minister Erjavec je v svojem nastopu zagotovil polno podporo in zavezanost Slovenije delu in mandatu Sveta za človekove pravice kot osrednjemu organu OZN za varstvo in uveljavljanje človekovih pravic po svetu. To odseva tudi naše letošnje predsedovanje Svetu, na kar smo še posebej ponosni. Predstavil je slovenske prioritete in aktivnosti na zasedanju, ki sledijo našim dosedanjim prioritetam delovanja v okviru članstva v Svetu za človekove pravice. Izpostavil je dve resoluciji, ki jih bo Slovenija vložila na tokratnem zasedanju Sveta in ki odsevata prioritetni področji človekovih pravic in okolja ter pravic pripadnikov manjšin. Predstavil je tudi zaključke januarja letos izvedene konference na visoki ravni o politikah za enakost pri staranju, ki sta jo na Brdu pri Kranju soorganizirali OECD in Slovenija.

Nadalje je minister Erjavec izpostavil pomen Univerzalne deklaracije za človekove pravice, katere 70. obletnico sprejema praznujemo letos. Slovenija je polno zavezana k nadaljnji promociji univerzalnih načel in standardov človekovih pravic ter njihovemu progresivnemu razvoju. Izrazil je tudi zaskrbljenost Slovenije nad stanjem človekovih pravic v Siriji, Mjanmaru, Ukrajini, Burundiju, Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu.

Na srečanju z visokim komisarjem za človekove pravice Zeidom Ra'adom Al Husseinom se je minister Erjavec zahvalil za komisarjevo udeležbo na lanskem Strateškem forumu Bled, kjer je sodeloval v razpravi na temo izzivov človekovih pravic v svetu in ga povabil, da se ga udeleži tudi letos. Visokemu komisarju se mandat zaključi avgusta letos, zato se mu je minister Erjavec zahvalil za opravljeno delo ter izrazil podporo neodvisnosti njegovega Urada.

V okviru prisotnosti v Ženevi je minister Erjavec nastopil tudi na Konferenci o razorožitvi v Ženevi, kjer je med drugim izpostavil enakost spolov tudi na področju neproliferacije in razorožitve, kar pomembno prispeva k miru in varnosti. Izrazil je podporo prizadevanjem za vsebinski napredek na Konferenci kot edinem mednarodnem forumu za pogajanja o razorožitvi. Pozdravil je nedavno odločitev Konference o vzpostavitvi pomožnih teles za obravnavanje vseh tematik Konference. 

Minister Erjavec je opravil tudi vrsto dvostranskih srečanj. S palestinskim zunanjim ministrom Al Malikijem sta razpravljala o bližnjevhodnem mirovnem vprašanju, situaciji v regiji ter odnosih med Slovenijo in Palestino. Z zunanjim ministrom Kraljevine Saudove Arabije sta spregovorila o bilateralnih odnosih, s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju, ter o pomenu človekovih pravic, z namestnikom japonskega zunanjega ministra pa sta se osredotočila na varnostna vprašanja v njihovi regiji, sodelovanje med državama ter situacijo na Zahodnem Balkanu. Minister se je ob robu srečal tudi s češkim zunanjim ministrom Martinom Stropnickýem, s katerim sta govorila o gospodarskih priložnostih med Češko in Slovenijo ter situacijah v Siriji in Ukrajini.

Tokratno zasedanje Sveta se bo zaključilo 23. marca 2018. Gre za prvo zasedanje Sveta letos, kateremu bo predsedoval slovenski stalni predstavnik v Ženevi, veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija je mesto predsednika Sveta prevzela z začetkom leta za obdobje enega leta.