Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
18.05.2018  

28. izredno zasedanje Sveta za človekove pravice v Ženevi

Ženeva, 18. maj 2018 – V Ženevi je danes potekalo 28. izredno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice o stanju človekovih pravic na okupiranih palestinskih ozemljih. Zasedanje je bilo sklicano na pobudo Palestine in skupine arabskih držav.

Na zasedanju je Slovenija dejavno sodelovala v okviru EU pri oblikovanju skupne izjave in končnega besedila resolucije. EU je v skupni izjavi izrazila zaskrbljenost nad stopnjevanjem nasilja na okupiranih palestinskih ozemljih, zlasti Gazi, v zadnjih tednih.

Na zasedanju je bila sprejeta resolucija, ki ustanavlja posebno mednarodno in neodvisno preiskovalno komisijo, ki bo preiskala dogodke v zadnjih tednih, ki so privedli do številnih smrtnih žrtev in ranjenih oseb. Komisija bo o ugotovitvah ustno poročala na jesenskem rednem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice.

Slovenija je resolucijo podprla in v skupni izjavi z Belgijo in Španijo izrazila zaskrbljenost nad pretirano uporabo sile s strani izraelskih oblasti, ki je v zadnjih tednih povzročila številne žrtve in ranjene med Palestinci v Gazi ter podprla ustanovitev preiskovalne komisije. Obenem so države obžalovale, da končno besedilo resolucije ne pripoznava pravice Izraela do samoobrambe na primeren način ter dolžnosti Hamasa in drugih organizatorjev protestov v Gazi, da se izogibajo provokacijam in zagotovijo miroljubno naravo shodov.