Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
19.08.2010  

Izjava MZZ ob svetovnem dnevu humanitarne dejavnosti-19. avgust 2010

19. avgust – svetovni dan humanitarnih dejavnosti

Ljubljana, 19. avgusta 2010 – Mednarodna skupnost od leta 2009 19. avgusta obeležuje svetovni dan humanitarnih dejavnosti, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov določila, da bi okrepila zavedanje svetovne javnosti o njihovem pomenu.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je 11. decembra 2008 sprejela Resolucijo o svetovnem dnevu humanitarne dejavnosti, s katero je za svetovni dan humanitarnih dejavnosti določila 19. avgust. Datum je bil izbran simbolično, v spomin na dogodek, ko je bilo istega dne leta 2003 v eksploziji pred Uradom OZN v Bagdadu ubitih 22 človekoljubnih delavcev, med njimi komisar OZN za človekove pravice in posebni predstavnik generalnega sekretarja OZN za Irak Sergio Vieira de Mello.

Evropska komisija je avgusta letos v Evrobarometru objavila rezultate ankete o humanitarni pomoči, s katero je državljane v državah članicah povprašala o pomenu humanitarne pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Izsledki ankete so spodbudni, saj po njej kar osem od desetih državljanov EU ocenjuje, da naj Unija zagotavlja humanitarno pomoč zunaj svojih meja, več kot štiri petine pa jih želi biti seznanjenih z njeno razporeditvijo.

Poudariti velja, da je EU – torej Evropska komisija in države članice – največja svetovna donatorica humanitarne pomoči. V zadnjih petih letih je zanjo namenila povprečno 800 milijonov evrov letno, samo v letu 2009 pa več kot 900 milijonov evrov. Človekoljubne sklade Komisije upravlja Generalni direktorat za humanitarno pomoč in civilno zaščito (ECHO), ki pri izvedbi projektov pomoči sodeluje z nevladnimi organizacijami, specializiranimi agencijami OZN ter Mednarodno organizacijo Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Slovenija kot članica Organizacije združenih narodov in Evropske unije zagotavlja humanitarno pomoč prebivalcem drugih držav v stiski, pri čemer posebno pozornost namenja najbolj ranljivim družbenim skupinam, zlasti otrokom in ženskam. V letu 2010 je pomoč med drugim namenila rehabilitaciji otrok iz Gaze, Bosne in Hercegovine, Kosova, Ukrajine in Črne gore; ob januarskem katastrofalnem potresu je bila izdatna humanitarna pomoč namenjena prebivalcem Haitija.

V letu 2010 je Slovenija prek Svetovnega programa za hrano (WFP) namenila človekoljubno pomoč tudi ljudem, ki trpijo za lakoto in žejo, zlasti velikemu številu podhranjenih otrok, doječim in nosečim ženskam v nekaterih državah Sahela ter beguncem v Kirgiziji. Prav tako se bo Slovenija s finančnim nakazilom v kratkem odzvala WFP za pomoč prizadetim v hudih poplavah v Pakistanu. Skladno s svojimi finančnimi zmožnostmi je prispevala tudi k dejavnostim Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) za reševanje kriznih situacij v Sudanu in Demokratični republiki Kongo ter delovanju Unicefa in Svetovnega sklada za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji (GFATM).

Slovenija se bo tudi v prihodnje odzivala na potrebe po humanitarni pomoči v skladu z uresničevanjem razvojnih ciljev tisočletja.