Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
26.02.2018  

Začetek 37. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

Ženeva, 26. februar 2018 – Danes se je v Ženevi začelo 37. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice. To je prvo zasedanje Sveta letos, kateremu bo predsedoval slovenski stalni predstavnik v Ženevi, veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija je mesto predsednika Sveta prevzela z začetkom leta.

Tradicionalno je začetek marčevskega zasedanja Sveta namenjen srečanju na visoki ravni, na katerem bo jutri nastopil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki bo predstavil poglede in stališča Slovenije do aktualnega dogajanja na področju človekovih pravic po svetu. Ob robu zasedanja bo opravil tudi bilateralna srečanja z visokimi sogovorniki, med njimi tudi z visokim komisarjem za človekove pravice Zeidom Ra'adom Al Husseinom.

Po zaključku zasedanja na visoki ravni, bo Svet nadaljeval z delom in razpravami na delovni ravni. V program tokratnega zasedanja je vključenih več panelnih razprav, med katerimi izpostavljamo zlasti visoki panel ob 70. obletnici sprejema Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah ter redni letni panelni razpravi o otrokovih pravicah in pravicah invalidov.

V nadaljevanju zasedanja bodo potekale razprave z nosilci posebnih postopkov, ki bodo predstavili svoja zadnja poročila. Med drugim bodo potekali interaktivni dialogi z neodvisnim izvedencem za človekove pravice in okolje, s posebnima predstavnicama generalnega sekretarja OZN za problematiko nasilja nad otroki in za otroke v oboroženih spopadih, posebnim poročevalcem za pravice manjšin ter nosilci posebnih postopkov za stanja človekovih pravic v Severni Koreji, Siriji, Mjanmaru in Iranu. Na zasedanju bo obravnavanih več poročil Urada visokega komisarja za človekove pravice, med katerimi izpostavljamo splošno poročilo o njegovem delu v letu 2017 in o stanjih človekovih pravic v Burundiju, Demokratični republiki Kongo, Šrilanki in Ukrajini.

Tudi v zadnjem letu članstva v Svetu za človekove pravice bo Slovenija pozornost posvečala tradicionalnim zunanjepolitičnim prioritetam na področju človekovih pravic, na tokratnem zasedanju pa še posebej pravicam otrok, človekovim pravicam in okolju, odpravi vseh oblik diskriminacije in pravicam manjšin. Skupaj z istomislečimi državami bo predstavila dve resoluciji, in sicer o človekovih pravicah in okolju ter pravicah pripadnikov manjšin.

Tokratno zasedanje Sveta se bo zaključilo 23. marca 2018 s sprejemom številnih resolucij in drugih odločitev, ki jih predvideva obsežna agenda Sveta.