Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
28.02.2012  

Minister Erjavec podpisal Izbirni protokol h Konvenciji o otrokovih pravicah o postopku sporočanja kršitev

Ženeva, 28. februar 2012 - Minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec je danes v Ženevi v imenu Slovenije podpisal Izbirni protokol h Konvenciji o otrokovih pravicah o postopku sporočanja kršitev. Izbirni protokol h Konvenciji o otrokovih pravicah o postopku sporočanja kršitev je 19. decembra 2011 po večletnih pogajanjih, v katera je bila vključena tudi strokovna javnost, soglasno potrdila Generalna skupščina OZN.

 

S tem je postopek za pritožbe v primeru kršitev določb konvencije dobil še zadnji temeljni mednarodni instrument s področja človekovih pravic. Slovenija je skupaj s še sedmini državami iz vseh regij sveta (Slovaško, Avstrijo, Nemčijo, Čilom, Maldivi, Tajsko in Urugvajem) v tem procesu odigrala vodilno vlogo.

Državljani držav pogodbenic izbirnega protokola bodo tako po izčrpanju domačih pravnih sredstev v primeru kršitev določb konvencije lahko vložili pritožbo na Odbor OZN za otrokove pravice s sedežem v Ženevi. Ob sumu na resne in sistematične kršitve bo lahko Odbor OZN za otrokove pravice izvedel preiskavo tudi na lastno pobudo.

Izbirni protokol je na slovesnosti v Ženevi, na kateri je bil protokol odprt za podpis, podpisalo skupaj 20 držav, poleg Slovenije še Slovaška, Portugalska, Srbija, Urugvaj, Brazilija, Čile, Nemčija, Maroko, Črna gora, Avstrija, Belgija, Finska, Italija, Luksemburg, Mali, Španija, Kostarika, Peru in Maldivi.  

Protokol bo začel veljati tri mesece po deponiranju desete listine o ratifikaciji pri generalnem sekretarju OZN.