Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
06.07.2012  

Svet OZN za človekove pravice sklenil svoje 20. redno zasedanje

Ženeva, 6. julij 2012 – Svet OZN za človekove pravice je 6. julija zaključil svoje 20. redno zasedanje, ki ga je ponovno zaznamovala kriza v Siriji. Svet se je seznanil s poročili generalnega sekretarja OZN in mednarodne preiskovalne komisije za človekove pravice o položaju v Siriji ter ponovno ostro obsodil vse kršitve človekovih pravic in nasilje v državi ter pozval h kazenskemu pregonu odgovornih. V treh tednih zasedanja je sprejel 22 resolucij in odločitev.

 

Na pobudo EU je svet ustanovil funkcijo posebnega poročevalca za človekove pravice v Belorusiji, ki bo Svetu OZN za človekove pravice in Generalni skupščini OZN poročal o položaju v državi ter predlagal ukrepe za izboljšanje spoštovanja človekovih pravic.

 

Ustanovil je tudi novo funkcijo posebnega poročevalca za človekove pravice v Eritreji ter podaljšal mandata neodvisnima strokovnjakoma za človekove pravice v Somaliji in Slonokoščeni obali. Na mesto neodvisnega strokovnjaka za človekove pravice in okolje, ki bo raziskoval obveznosti na področju človekovih pravic pri zaščiti okolja in trajnostnem razvoju, je bil imenovan ameriški akademik John Knox.

 

Slovenija se je na zasedanju med drugim zavzela za obravnavo situacije Sirije pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Članice Sveta OZN za človekove pravice so imele sicer različne poglede na to, na kakšen način naj se zagotovi, da bodo krivci za grobe kršitve človekovih pravic v Siriji za svoja dejanja odgovarjali. Resolucija, ki med drugim opozarja na priporočilo Visoke komisarke OZN za človekove pravice, da naj Varnostni svet OZN situacijo Sirije napoti na Mednarodno kazensko sodišče, je bila tako sprejeta z glasovanjem.

 

Slovenija je na zasedanju izrazila tudi zaskrbljenost nad situacijo v Belorusiji, Sudanu in Južnem Sudanu, Bahrajnu, Eritreji in Maliju, pozvala Svet OZN za človekove pravice, naj pri obravnavi situacij človekovih pravic po svetu upošteva opozorila mehanizmov za zgodnje opozarjanje, podprla ustanovitve funkcij zgoraj omenjenih posebnih poročevalcev in neodvisnih strokovnjakov ter se zavzela za odpravo diskriminacije žensk v zakonodaji in praksi in za odpravo nasilja nad ženskami, za izboljšanje varnosti novinarjev in za svobodo izražanja na internetu.