Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
20.07.2012  

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-mun na obisku v Sloveniji

 

Ljubljana, 20. julij 2012 – Na uradnem obisku v Sloveniji je generalni sekretar OZN Ban Ki-mun. Njegov obisk ob obeležitvi 20. obletnice vstopa Slovenije v OZN pomeni priznanje dosedanjega dela Slovenije in njene vloge v okviru te edinstvene mednarodne organizacije.

 

Generalni sekretar Združenih narodov je med obiskom v Ljubljani izrazil globoko razočaranje, ker Varnostni svet v četrtek ni sprejel resolucije o Siriji. Poudaril je, da upa, da bo Varnostni svet danes vendarle ukrepal in podaljšal misijo opazovalcev v državi. Slovenija je do zdaj že večkrat obsodila množično kršenje človekovih pravic v Siriji in podprla Annanov mirovni načrt.

 

Pogovori generalnega sekretarja s predstavniki države so potekali o dosedanji vlogi Slovenje v OZN in njenih prihodnjih nalogah. Sogovorniki so razpravljali o razmerah na Zahodnem Balkanu, o položaju v Siriji ter na drugih kriznih žariščih po svetu. Dotaknili so se tudi varnostno-političnih, okoljskih in razvojnih tem, ki so trenutno v središču pozornosti mednarodne skupnosti.

 

V okviru obiska se je generalni sekretar Ban Ki-mun sestal z gostiteljem, predsednikom vlade Janezom Janšo, sprejela sta ga predsednik države dr. Danilo Türk in predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant. Pri pogovorih je sodeloval tudi zunanji minister Karl Erjavec. Na slavnostni seji je generalni sekretar nagovoril poslance Državnega zbora.