Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
29.09.2012  

Svet OZN za človekove pravice končal 21. zasedanje

Ženeva, 28. september 2012 – Svet OZN za človekove pravice je končal svoje 21. redno zasedanje, ki ga je vnovič zaznamovala kriza v Siriji. Svet se je seznanil s poročilom mednarodne preiskovalne komisije za človekove pravice v Siriji, ki ji je tudi podaljšal mandat. Znova je ostro obsodil vse kršitve človekovih pravic in nasilje v državi ter pozval h kazenskemu pregonu odgovornih.

 

Svet za človekove pravice je v treh tednih zasedanja sprejel 32 resolucij in odločitev. Med drugim o razmerah v Sudanu, Somaliji, Južnemu Sudanu, Kambodži in Jemnu, pri tem je podaljšal mandat neodvisnega strokovnjaka za človekove pravice v Sudanu. Svet je razpravljal o problematiki otrok v oboroženih spopadih, skrajni revščini, pravici do čiste pitne vode in sanitarij, povračilnih ukrepih proti zagovornikom človekovih pravic, opolnomočenju žensk, tradicionalnih vrednotah, pravici do razvoja, varnosti novinarjev, zmanjšanju umrljivosti mater, vprašanju korupcije, svobodi zbiranja in združevanja, pravicah kmetov ter rasizmu.

 

Slovenija se je na zasedanju med drugim zavzela za obravnavo razmer v Siriji pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, izrazila skrb nad stanjem spoštovanja človekovih pravic v Sudanu in v Maliju, se zavzela za odpravo diskriminacije žensk in opozorila na nasilje nad ženskami.

 

Skupaj s Kostariko, Filipini, Senegalom, Italijo, Marokom  in Švico je vložila resolucijo o Svetovnem programu izobraževanja za človekove pravice, skupaj z Avstrijo in še osmimi državami iz različnih regij pa odločitev o obeležitvi 20. obletnice Dunajske deklaracije in akcijskega načrta z razpravo na visoki ravni marca 2013. Obe pobudi je Svet sprejel soglasno.