Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
04.10.2011  

Svet OZN za človekove pravice zaključil svoje 18. redno zasedanje

Ženeva, 30. september 2011 – Svet OZN za človekove pravice je v petek zaključil svoje 18. redno zasedanje (12.-30.9.), v okviru katerega je sprejel 33 odločitev in resolucij. Med drugim je podaljšal mandat neodvisnemu strokovnjaku za človekove pravice v Sudanu ter posebni poročevalki za pravico do čiste pitne vode in sanitarij, ustanovil novo funkcijo posebnega poročevalca za obnovo vladavine prava v po-konfliktnih okoliščinah ter sklenil, da bo 20. obletnico sprejema Deklaracije o pravicah narodnih, etničnih, verskih in jezikovnih manjšin prihodnje leto obeležil s panelno razpravo na to temo. Generalni skupščini OZN je v luči mednarodnega priznanja prehodne libijske vlade predlagal vrnitev članskih pravic suspendirani Libiji.
V tri-tedenskem zasedanju je Svet med drugim naslovil vprašanja človekovih pravic v Jemnu, Libiji, Siriji, Sudanu, Belorusiji, Kambodži, Somaliji, Slonokoščeni obali, Haitiju in na Bližnjem vzhodu, obravnaval problematiko otrok v oboroženih spopadih, vprašanje promocije in zaščite človekovih pravic v kontekstu mirnih protestov, pravice žensk, pravico do razvoja, pravico do zdravja starejših, vlogo jezika in kulture za zaščito identitete staroselcev ter pravico do vode in sanitarij.
Slovenija je bila aktivna zlasti na področjih pravic otrok, žensk, manjšin, varovanja temeljnih svoboščin v kontekstu mirnih protestov, smrtne kazni, pravice do čiste pitne vode in sanitarij ter pri obravnavi človekovih pravic po državah, pri čemer je posebno pozornost posvetila stanju v Sudanu. Pri slednjem je opozorila na težak polažaj Nub v Južnem Kordofanu in na delo slovenske nevladne organizacije HOPE, ki je prebivalstvo Nubskih gora opremila z video kamerami in satelitskim internetom, s pomočjo katerega lahko svet obveščajo o kršitvah človekovih pravic v Sudanu.