Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
20.06.2017  

Ob mednarodnem dnevu beguncev

Ljubljana, 20. junij 2017 - Ob današnjem mednarodnem dnevu beguncev širimo zavedanje o vztrajnosti, moči in pogumu milijonov oseb, ki so zaradi konfliktov ali preganjanja prisiljene zapustiti svoje domove.

Po podatkih Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNCHR) je na svetu več kot 65 milijonov oseb, ki so bile prisiljene zapustiti svoje domove. Med njimi je več kot 21 milijonov beguncev, od katerih je več kot polovica mladoletnih.

Države članice Združenih narodov so septembra 2016 v Newyorški deklaraciji o beguncih in migrantih ponovno potrdile pomen mednarodne ureditve zaščite beguncev, se zavezale k spoštovanju pravic beguncev ter tudi k zagotavljanju trajnejše podpore beguncem in skupnostim, ki jih gostijo. Ministrstvo za zunanje zadeve aktivno sodeluje na posvetovanjih med državami in predstavniki civilne družbe, katerih cilj je oblikovanje dogovorov o beguncih in migrantih leta 2018.

Slovenija za izboljšanje situacije beguncev namenja humanitarno pomoč, zlasti preko mednarodnih humanitarnih organizacij. Letos bodo prispevki namenjeni predvsem sirskim pa tudi palestinskim ter iraškim beguncem. Svojo dejavnost na področju begunske problematike Slovenija dopolnjuje z bilateralnimi projekti izobraževanja o nevarnosti min, psihosocialnega in ekonomskega opolnomočenja ter zagotavljanja večje varnosti preskrbe s hrano in pitno vodo, ki jih za sirske begunce v Jordaniji in Libanonu ter begunce v Ugandi izvajajo nevladne organizacije ter ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti.

UNCHR je ob lanskem svetovnem dnevu beguncev sprožil spletno peticijo #WithRefugees (#zBegunci), v kateri lahko posamezniki podprejo poziv vladam, da se begunskim družinam zagotovi prostor za varno življenje, begunskim otrokom izobraževanje ter da vsak begunec dobi priložnost za učenje in delo. Peticija je ob letošnjem dnevu beguncev nadgrajena s pobudo #SignAndPass, preko katere lahko posameznik podpiše elektronsko nogometno žogo, jo preko družbenih medijev poda prijateljem ter tako prispeva svoj podpis k peticiji #WithRefugees.