Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
29.05.2017  

Mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij OZN

Ljubljana, 29. maj 2017 – Organizacija združenih narodov 29. maja obeležuje mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij OZN. Ta dan se spominjamo njihovega neprecenljivega prispevka k varnosti in miru ter izražamo spoštovanje do vseh, ki so v teh prizadevanjih izgubili življenja.

Mirovne misije so investicija v globalni mir, varnost in blaginjo. Njihov mandat se je v 70-ih letih delovanja iz nadzora izvajanja mirovnih sporazumov razširil na zaščito civilistov, zaščito človekovih pravic, promocijo pravne države, zagotavljanje zastopanosti žensk v mirovnih procesih in na druga področja, ki so pomembna za zagotavljanje trajnega miru. Mirovne misije so namreč fleksibilen instrument ohranjanja mednarodnega miru, ki povezuje različna politična, varnostna in tehnična sredstva, vse to pa je letos združeno pod sloganom "Naložbe v mir po svetu".

Tudi Slovenija, ki letos obeležuje 25. obletnico članstva v OZN, si kot aktivna članica mednarodne skupnosti po svojih močeh prizadeva prispevati k miru in varnosti po svetu. To dokazujemo tudi z našim že 20-letnim delovanjem v mednarodnih operacijah in misijah OZN, Nata, EU in OVSE, ki ga obeležujemo letos. V tem času je v njih delovalo več kot 11 tisoč vojakov, policistov in civilistov, kar je izjemen prispevek naše države. V okviru OZN so slovenski pripadniki trenutno napoteni v dve misiji na Bližnjem vzhodu – UNTSO (UN Truce Supervision Organization) in UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

Ministrstvo za zunanje zadeve se ob tej priložnosti pridružuje izrazom podpore in zahvale uniformiranemu in civilnemu osebju na misijah ter izraža spoštovanje do vseh tistih, ki so v prizadevanjih za svetovni mir in varnost izgubili svoja življenja.