Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
14.06.2017  

Mednarodni dan ozaveščanja o zlorabi starejših oseb

Ljubljana, 15. junij 2017 – Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o zlorabi starejših oseb, ki se tokrat posebej osredotoča na problematiko finančne zlorabe. Ministrstvo ob tej priložnosti spodbuja žrtve in morebitne priče, naj o zlorabah ne molčijo, saj gre za grob napad na varnost in dostojanstvo starejših oseb.

Zaščita dostojanstva starejših oseb je eno izmed prioritetnih področij slovenske zunanje politike na področju človekovih pravic. Zato je Slovenija pred letom dni skupaj s partnerskimi državami ustanovila skupino držav prijateljic pravic starejših na sedežu OZN v Ženevi, letos pa ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o zlorabi starejših oseb ob robu 35. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice so-organiziramo razpravo, posvečeno tej tematiki.

Finančna zloraba in izkoriščanje starejših oseb je en subtilnejših načinov zlorabe, ki je po nekaterih ocenah najverjetneje najpogostejša oblika zlorabe starejših oseb v Sloveniji. Na podlagi mednarodnih ocen naj bi bilo globalno 5 – 10 % starejših oseb izpostavljeno neki obliki finančnega izkoriščanja. Razpon oblik takšne zlorabe ali izkoriščanja sega od odvzema gotovine, zlorabe bančne kartice, odtujitve predmetov večje vrednosti ali prisile k podpisu pogodbe ali oporoke. Žrtve takšne zlorabe dostikrat ne prijavijo zaradi strahu ali občutkov krivde in sramu, saj so storilci pogosto družinski člani. Danes je tako priložnost za ozaveščanje žrtev, storilcev in njihove okolice o nesprejemljivosti takšnega ravnanja.

Slovenija se bo na mednarodni ravni še naprej odločno zavzemala za celovito varstvo in uveljavljanje človekovih pravic starejših oseb v različnih forumih. Priložnost za to bo med drugim v okviru Odprte delovne skupine OZN za staranje, ki bo zasedala julija v New Yorku.