Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
11.10.2017  

Deseta obletnica Evropskega soglasja o humanitarni pomoči

Ljubljana, 11. oktober 2017 – Deset let po sprejemu Evropskega soglasja o humanitarni pomoči ta ostaja ključni dokument, ki usmerja pristop EU in držav članic k mobilizaciji in koordinaciji humanitarne pomoči. Koordinacija pomoči je še posebej pomembna spričo povečanja potreb v zadnjem desetletju. Leta 2007, ko je bilo podpisano Evropsko soglasje o humanitarni pomoči, je humanitarno pomoč prejemalo 27 milijona ljudi, 39 milijonov pa je bilo prisilno razseljenih.

Leta 2017 prejema humanitarno pomoč več kot 101,2 milijona ljudi, 65,6 milijona ljudi pa je prisilno razseljenih.

Evropsko soglasje je prvi celovit politični okvir za pristop EU in držav članic k humanitarni pomoči. Med drugim poudarja pomen temeljnih humanitarnih načel, kot so humanost, nepristranskost, enaka obravnava in nevtralnost, kakor tudi mednarodnega humanitarnega prava, človekovih pravic in begunske zakonodaje. Vključi tudi načelo dobrega humanitarnega donatorstva, s katerim naj bi humanitarna pomoč prispevala k dolgoročni obnovi in razvoju. Evropsko soglasje o humanitarni pomoči je vzpostavilo skupni evropski okvir za zagotavljanje humanitarne pomoči ter za njeno usklajevanje, dopolnjevanje in skladnost tako znotraj EU kakor tudi z drugimi humanitarnimi deležniki. Dokument tako predstavlja tudi eno izmed podlag za humanitarno delovanje Slovenije, ki se med drugim odraža v našem delovanju na terenu in botruje povezovanju humanitarne pomoči in razvojnega sodelovanja. Ta vidik je vključen tudi v novo Resolucijo o razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči.

Evropska unija in humanitarne organizacije bodo danes obletnico tega pomembnega dokumenta obeležili z razpravo v Evropskem parlamentu z naslovom "Deset let Evropskega soglasja o humanitarni pomoči: referenčna točka v svetu, polnem izzivov".