Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
13.09.2010  

Regionalna delavnica na temo Univerzalnega periodičnega pregleda

Ljubljana, 6. septembra 2010 - Danes se je v Ljubljani začela dvodnevna Regionalna delavnica na temo Univerzalnega periodičnega pregleda, ki jo organizira Urad visoke komisarke OZN za človekove pravice, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve. 
 
Srečanje sta odprla vodja Regionalne pisarne Urada visoke komisarke OZN za človekove pravice v Bruslju, Jan Jařab, in generalni direktor za globalne zadeve in politično multilateralo, veleposlanik Andrej Benedejčič.  Slednji je ob tem izpostavil zadovoljstvo slovenske strani, da regionalna pisarna prvič gosti takšen dogodek izven Bruslja ravno v Ljubljani, in poudaril, da potezo razume tudi kot posledico dobro izpeljane obravnave stanja človekovih pravic v Sloveniji na sedežu OZN v Ženevi februarja letos.  
 
Na delavnici predstavniki Andore, Avstrije, Belgije, Bolgarije, Danske, Estonije, Grčije, Islandije, Irske, Latvije, Litve, Madžarske in Moldavije razpravljajo o Univerzalnem periodičnem pregledu, novem mehanizmu OZN, na podlagi katerega bo do konca leta 2011 pregledano stanje človekovih pravic v vseh državah članicah organizacije.  Pri tem jim svoje izkušnje z Univerzalnim periodičnim pregledom posredujejo predstavniki zunanjih ministrstev Slovenije in Velike Britanije. 
 
Večina držav, katerih predstavniki se udeležujejo delavnice, bo v okviru Univerzalnega periodičnega pregleda obravnavana v prihodnjem letu, zato predstavlja dogodek odlično priložnost za izmenjavo pogledov na sam mehanizem, kot tudi za izmenjavo izkušenj z državami, ki so že bile obravnavane.