Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
03.12.2012  

Minister Erjavec odprl 12. konferenco pogodbenic Konvencije o prepovedi protipehotnih min

 

Ženeva, 3. december 2012 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes skupaj z zunanjim ministrom Švice Didierjem Burkhalterjem, visoko komisarko OZN za človekove pravice Navi Pillay, predsednikom Mednarodnega odbora Rdečega križa Petrom Maurerjem in Nobelovo nagrajenko za mir Jody  Williams otvoril 12. Konferenco pogodbenic Konvencije o prepovedi protipehotnih min. V nagovoru predstavnikom 160 držav pogodbenic je poudaril uspešnost te konvencije, ki je od sprejetja leta 1997 dosegla, da je prepoved uporabe protipehotnih min postala splošno načelo, ki ga upoštevajo tudi države, ki niso pogodbenice konvencije. Konferenci pogodbenic, katere uvodni del bo potekal do 7. decembra, predseduje stalni predstavnik Slovenije pri Uradu OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, veleposlanik Matjaž Kovačič.

Minister Erjavec se je zavzel za ratifikacijo konvencije s strani vseh držav, pri tem pa pozdravil nedavni pristop Finske in Somalije ter skorajšnji pristop Poljske, s čemer bo konvencija zavezovala vse članice Evropske unije.

Slovenija si že od konca devetdesetih let prizadeva za svet brez protipehotnih min, zato je leta 1998 ustanovila »ITF – Sklad za človekovo varnost« ter je za njegovo delovanje doslej namenila 9,4 milijone USD. ITF je odigral pomembno vlogo pri odstranjevanju posledic oboroženega konflikta na Balkanu. Povezovanje držav jugovzhodne Evrope v okviru ITF postaja dober zgled regionalnega sodelovanja držav za doseganje večje učinkovitosti pri izvajanju humanitarnega razminiranja. Temu sodelovanju bo na konferenci v Ženevi namenjen tudi posebni slovenski stranski dogodek.

Minister za zunanje zadeve Švice Didier Burkhalter se je zavzel za okrepitev naporov za izpolnitev ciljev konvencije, visoka komisarka OZN za človekove pravice Navi Pillay je opozorila na pomen Konvencije o pravicah invalidov za žrtve min, predsednik Mednarodnega odbora Rdečega križa Peter Maurer ter ustanoviteljica združenja nevladnih organizacij »International Campaign to Ban Landmines - ICBL«, Jody Williams, ki je za svoje delo na področju prepovedi protipehotnih min leta 1997 prejela Nobelovo nagrado za mir, pa sta v svojih nagovorih poudarila vlogo konvencije kot enega ključnih instrumentov za ukinitev uporabe tega nehumanega orožja, ki terja številne žrtve med civilnim prebivalstvom še dolgo po končanju oboroženih konfliktov.

Konferenca, ki se je udeležuje okoli 800 delegatov, bo v nadaljevanju pregledala uresničevanje Akcijskega načrta iz Cartagene iz leta 2009, obravnavala prošnje držav pogodbenic za podaljšanje rokov za uničenje zalog protipehotnih min in očiščenje minskih polj, pregledala ukrepe za pomoč preživelim žrtvam tega orožja in začrtala pot priprav na naslednjo pregledno konferenco, ki bo leta 2014, predvidoma v Mozambiku.

Povezava na govor ministra Erjavca