Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
20.05.2018  

Mednarodna skupnost prvič obeležila svetovni dan čebel

Ljubljana, 20. maj 2018 – Danes prvič obeležujemo svetovni dan čebel. Gre za pobudo Slovenije, ki jo je mednarodna skupnost na zasedanju Generalne skupščine OZN lani decembra soglasno podprla. Namen pobude je svetovno javnost vsako leto opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in opomniti ljudi, kako smo odvisni od čebel in drugih opraševalcev. Čebele in nasplošno opraševalci predstavljajo neprecenljivo vrednost za življenje in našo prihodnost, tako z gospodarskega, socialnega kot okoljskega vidika.

Svetovni dan čebel bo pomembno prispeval k mednarodnemu sodelovanju pri reševanju globalnih problemov, kot so zagotavljanje globalne varnosti preskrbe s hrano, odprava lakote in ohranjanje okolja, v smislu da se prepreči nadaljnja izguba biotske raznovrstnosti in degradacija ekosistemov. Na ta način lahko svetovni dan pomembno prispeva k razvojnim ciljem tisočletja, ki so opredeljeni v Agendi za trajnostni razvoj 2030. 

Ministrstvo za zunanje zadeve je ponosno, da se je preko svoje diplomatske mreže z vso potrebno profesionalnostjo uspešno angažiralo pri zagotovitvi mednarodne podpore, ki je bila potrebna za uveljavitev pobude o razglasitvi svetovnega dneva čebel. To potrjuje tudi dejstvo, da je kar 115 držav članic OZN kosponzoriralo resolucijo Generalne skupščine OZN, na podlagi katere je bila sprejeta odločitev o razglasitvi svetovnega dneva čebel. Tudi v prihodnje se bo slovenska diplomacija v mednarodnem okolju polno angažirala pri krepitvi pomena svetovnega dneva čebel.