Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
27.11.2015  

Slovenija pristopila k Ženevski zavezi za človekove pravice v odzivih na podnebne spremembe

Ženeva, 27. november 2015 – Veleposlanik Šuc je danes v imenu Slovenije podpisal t.i. Ženevsko zavezo za človekove pravice v odzivih na podnebne spremembe, s katero podpisnice opozarjamo, da imajo podnebne spremembe vrsto neposrednih in posrednih posledic za človekove pravice, ter se zavezujemo k pomenljivemu sodelovanju med strokovnjaki za človekove pravice in strokovnjaki za podnebne spremembe, z namenom zagotavljanja odziva na podnebne spremembe, ki bo dober tako za planet kot za njegovo prebivalstvo.

Dokument tik pred visokim srečanjem držav pogodbenic Okvirne konvencije OZN o podnebnih spremembah v Parizu opozarja tudi na to, kako lahko zaveze s področja človekovih pravic okrepijo politike in delovanje na področju podnebnih sprememb, ter poziva k spoštovanju človekovih pravic v odzivih na podnebne spremembe.

Slovenija se pobudi pridržuje v skladu s svojo dolgoletno politiko zagovarjanja spoštovanja človekovih pravic pri delovanju na vseh področjih ter kot članica ožje skupine držav, ki se zavzemajo za uveljavljanje človekovih pravic pri delovanju na področju okolja.

Ženevski zavezi, katere pobudnika sta Urad Visokega komisarja OZN za človekove pravice ter Kostarika, se je doslej pridružilo 30 držav: Alžirija, Andora, Belgija, Čile, Fidži, Filipini, Finska, Francija, Gvatemala, Irska, Kiribati, Kostarika, Luksemburg, Maldivi, Maroko, Marshallovi otoki, Mikronezija, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Palau, Panama, Peru, Romunija, Uganda, Urugvaj, Samoa, Slovenija, Švedska in Švica.